Bölgemiz; ormanlar, yeşil alanlar, bitki türleri ve yaban hayatı bakımından oldukça zengin bir coğrafyaya sahiptir. Hemen hemen her türlü bitki ve ağaç türünün yetişmesi ve yaban hayvanlarının barınabilmeleri için elverişlidir. Ormanlarımızda ladin, göknar, kayın, sarıçam, kızılağaç, kestane gibi ağaç çeşitleri yetişebilmektedir.
Bölgemiz sınırları dahilinde bulunan; ormanlık alanlarımız, yırtıcı kuşlar, kurt, çakal, bozayı, tilki, domuz, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, karaca, tavşan, porsuk vb. hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bitki çeşitliliği bakımından Türkiye genelinde yetişen 2500 bitki türünün yetişmesine elverişli olmakla birlikte bölgeye has 440 çeşit bitki türü de mevcuttur.
Çuha Çiçeği, Manişak :
Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenen bitki, 1625-3400 m yükseltiler arasında, yaş çimenlik yamaçlar veya sekiler, nemli yarıklar, akarsu içleri ve kenarlarında bulunmaktadır.
Endemik bir türdür ve Irano- Turanian kökenlidir. Maçka’nın Doğusundan Batısına kadar doğal yayılış yükseltileri arasında pek çok yerde görülebilir.
Hezaren:
Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenen bitki, 1500-2700 m yükseltilerde, orman kenarları, çayırlıklar, dere kenarları ve iri çakıllı yamaçlarda bulunur. Maçka- Bekçiler- Yediharman Yaylası orman kenarında görülebilir.
Kafkas Orman Gülü, Beyaz Komar:
Mayıs- Temmuz aylarında çiçeklenen bitki, 1830-3000 m yükseltiler arasında, genel olarak yüksek subalpin ve alpin yükselti basamağında, kuzeye bakan asitli topraklar üzerinde yayılış gösterir. Açık alanlarda küçüklü büyüklü gruplar, bazen de Ladin ormanı açıklıklarında küçük kümeler halinde bulunur. Maçka’nın Doğusundan Batısına kadar doğal yayılış yükseltileri arasında pek çok yerde görülebilir.
Karacabla:
Mayıs-Eylül aylarında çiçeklenen bitki, 300-1700 m yükseltiler arasında, iğne yapraklı ve yapraklı ormanların altlarında ve açıklıklarında, fındık çalılıkları altında bulunur.
Maçka’nın Doğusundan Batısına kadar doğal yayılış yükseltileri arasında pek çok yerde görülebilir.
Siklamen, Kar Menekşesi:
Nisan-Haziran aylarında çiçeklenen bitki, 1200-2300 m yükseltilerde, karların erimesinin ardından alpin çayırlarda, Ladin ve Sarıçam ormanlarının kenar ve açıklıklarında, ayrıca çalılık alanlarda bulunur. Maçka’nın Doğusundan Batısına kadar doğal yayılış yükseltileri arasında pek çok yerde görülebilir.
Kanarya Otu:
Nisan- Mayıs aylarında çiçeklenen bitki, 55-200 m yükseltilerde, kayalık ve çalılarla kaplı yamaçlarda bulunur. Maçka’nın Doğusundan Batısına kadar doğal yayılış yükseltileri arasında pek çok yerde görülebilir.
Turna Gagası:
Temmuz- Ağustos aylarında çiçeklenen bitki, 1900-3000 m yükseltiler arasındaki kayalık ve volkanik yamaçlar ile çayırlık ve çalılıklarda bulunur. Maçka’nın Doğusundan Batısına kadar doğal yayılış yükseltileri arasında pek çok yerde görülebilir.
Turuncu Gelincik:
Temmuz- Ağustos aylarında çiçeklenen bitki, 1200-3000 m yükseltilerde, su kenarları, çayırlıklar, taşlık, kayalık ve çakıllı alanlarda bulunur. Maçka’nın Doğusundan Batısına kadar doğal yayılış yükseltileri arasında pek çok yerde görülebilir.
Tüylü (Kirpikli) Zambak:
Haziran-Temmuz aylarında çiçeklenen bitki, 1500-2400 m yükseltiler arasında, Ladin, Göknar ve Kayın ormanları kenarları ve açıklıklarında, ayrıca Kayın-Fındık çalılıkları altında, ağaç sınırı üzerindeki çayırlıklarda yayılmaktadır. Maçka’nın Doğusundan Batısına kadar doğal yayılış yükseltileri arasında pek çok yerde görülebilir.
Acı Çiğdem, Vargit:
Eylül ve Ekim aylarında çiçeklenen bitki, 600-3000 m yükseltilerde, çayırlık ve turbalık alanlar ile orman içi açıklıklarda bulunmaktadır. Maçka’nın Doğusundan Batısına kadar doğal yayılış yükseltileri arasında pek çok yerde görülebilir.